Filmverslagen

Oogst, opslag en stoken op kleine schaal, Quadenoord 2014

Landgoed Quadenoord-Boschbeek streeft naar een energie landgoed en onderzoekt de mogelijkheden voor verwarmen op eigen hout. Opslag is een sterk punt van Laimet chunks, ook na vers verkleinen. Grotere chunks drogen het best, maar passen minder goed door de invoervijzels van de kleinere houtsnipper-CV-ketels (< 200 kW). We onderzoeken daarom een keten met kleine chunks (20-30 mm kantlengte): oogsten, opslag en stoken.

Deel 2
Werkzaamheden oogst en opslag.

Deel 3
Opslag (broei, drogen) en stoken in houtketels < 200 kW

Deel 4
Vertaling in getallen

Oogsten gebeurt met de inzet van de Finse HP-21 Laimet chunker met handinvoer van De Jonge Bosexploitatie.
Bij de opslag wordt Toptex vlieszeil toegepast en het principe van “Dombelüftung” uitgeprobeerd

Drogen de kleine chunks goed genoeg? Hoe verloopt de opslag?, Gaan de kleine chunks probleemloos door de invoervijzel van een houtsnipper-CV-ketel? Stoken ze goed?
In dit filmverslag het resultaat (observaties en metingen) van de opslag, droging, verlies aan droge massa en stookproeven van de kleine chunks.

In dit filmverslag een vertaling in getallen.

Wanneer loont verwarmen op hout op Quadenoord? Wat kostte de productie van de brandstof chunks in €/m3 en in €/GJ. En, wat maakt drogen en broei ofwel verlies aan droge massa uit voor het economisch- en het klimaatresultaat.

Deel 1

Apeldoornse bos
Houtoogst volgens het cascadeprincipe met de HP-28 combinatie

Foto’s en Film: © Willem Quist, AgriQuest

In deze film wordt houtoogst getoond volgens het cascade principe. De harvester, uitrijwagen en Laimet schroefverkleiner zijn aan het werk. De grondstof hout wordt zo hoogwaardig mogelijk ingezet. De stammen voor hoogwaardige plaatmaterialen. Van het top-, tak-, en dun stamhout worden chunks gemaakt met de Laimet schroefverkleiner voor het verwarmen van de kassen van een tuinder in de regio. Dit voor een optimaal klimaat- en energieresultaat en een mooi bos.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share