Stookervaringen

Stooktest chunks in 90 kW ketel met degelijk invoersysteem

Landgoed Quadenoord-Boschbeek onderzoekt of het loont het Grote Huis te verwarmen met een CV-ketel gestookt op houtsnippers.

Om te zien hoe de chunks van Quadenoord, kantlengte 30-50 (ongeveer G50) en in het bijzonder de eindstukken, zich gedragen in een kleinere houtketel is een kleine duurproef met 5 m3 chunks gedaan in een nieuwe 90 kW ETA-Hack. Een ketel die bekend staat om een degelijk invoersysteem.

Het stoken verliep probleemloos. De slierten die bij het chunken op Quadenoord ontstaan zijn – maar er eigenlijk niet inhoren – werden zonder problemen door de invoervijzel meegenomen. De grotere eindstukken ontstaan door het verchunken van afgetopte stammen waren verwijderd omdat de eigenaar toch enigszins bezorgd was over de nieuwe ketel. Dus het antwoord op de vraag hoe de invoervijzel van deze ketel in een duurproef omgaat met eindstukken is nog onbeantwoord gebleven.
In eerdere kleinere proeven met chunks in dit type ketel bleek dat eindstukken geen storingen veroorzaakten. Ze werden meegenomen in de vijzel of bleven achter in de voorraadbunker.

De slierten – die er eigenlijk niet inhoren – bleven wat langer achter in de bunker, maar werden uiteindelijk probleemloos door de invoervijzel gevoerd.
Filmen door het luikje boven de invoervijzel.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share