Chunks

Chunks gemaakt met de Laimet schroefverkleiner

Chunks zijn grote houtsnippers gemaakt met de Laimet schroefverkleiner. Verkleinen met de techniek van de conische schroef van Laimet zorgt voor mooie snijranden, weinig rafels en weinig fijne deeltjes tussen de snippers. De schroef trekt het hout de machine in en snijdt het in gelijkmatige brokjes. Door de losse structuur met weinig kleine delen en nagenoeg geen stofhout is er sprake van een goede doorluchting van opgeslagen chunks. Ze drogen goed en broeien nauwelijks. Zelfs als ze gemaakt worden uit vers, vochtig hout.

Met de snijdende techniek van de conische schroef ontstaan er mooie scherpe randen en nauwelijks stof of fijne deeltjes.
Conische schroef

Door de schroef te wisselen kiest men voor een andere snippergrootte. De breedte van de spoed van de schroef bepaalt de grootte van de biomassafracties. De Laimet HP-21 produceert zo kleine chips met kantlengte 20 tot 30 mm of naar keuze de grotere chunks met kantlengte 30 tot 50 mm (ongeveer G50) of kantlengte 40 tot 70 mm afhankelijk van de gekozen schroef. De grotere Laimet HP-28 kan daarnaast ook chunks produceren tot en met kantlengte 60 tot 100 mm. Hoe groter de snippers des te beter de droogeigenschappen en des te minder broei.

Chunks worden gemaakt met de Laimet schroefverkleiner. Het chunken met de
Laimet schroefverkleiner is een bewezen techniek. De firma Laimet heeft patent op de verkleintechniek met de conische schroef. In Finland waar de Laimet schroefverkleiner vandaan komt zijn bijvoorbeeld al honderden kleinere en grotere schroefverkleiners in bedrijf.

Ook kleine takjes worden in stukjes afgesneden met de conische schroef van laimet, ze verpulveren niet. Het verpulveren van de takjes is een oorzaak van stof- of fijne deeltjes in de biomassa

Eindstukken

Eindstukken ontstaan door het chunken van afgetopte stammen. Het zijn grotere stukken van het laatste eindje van de stam (zie de afbeelding hieronder). Eindstukken worden voorkomen door complete stammen of takken inclusief de twijgen te verchunken.
De vraag is hoe gaat een invoersysteem van een houtkachel om met eindstukken. De ervaring is dat hydraulische- en bandinvoersystemen bij de grotere houtkachels (> 200 kW) eindstukken prima naar de kachel voeren. Echter bij vijzelinvoersystemen zijn eindstukken niet wenselijk. De mate waarin eindstukken bij vijzelsystemen problemen op kunnen leveren is mede afhankelijk van de doorsnede en de robuustheid van de vijzel.
Eindstukken zijn te verwijderen door een extra bewerkingstap bijvoorbeeld zeven. Dit betekent echter ook extra kosten.

Afgetopte stammen.
Eindstuk

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share