2012 Lokale kringloop Quadenoord

Lokale kringloop Quadenoord

De energiekosten op Landgoed Quadenoord zijn hoog. Vanwege de status als monument is isolatie slechts beperkt mogelijk en daarnaast zijn de brandstofkosten van vloeibaar propaan hoog. Dit is een succesfactor voor de haalbaarheid van stoken op hout. Vandaar dat landgoed Quadenoord overweegt om het Grote Huis te verwarmen met hout van eigen landgoed. Op het landgoed is zo’n 160 hectare bos aanwezig. Berekend is dat, dat ruim voldoende laagwaardig hout oplevert om het landhuis op te verwarmen. De haalbaarheid van een lokale kringloop op Quadenoord is onderzocht. De e-land simulatiemodellen zijn daarbij ingezet.

Ketenstappen met afgetopte naaldhoutstammen van dunningshout op Quadenoord

Voor deze situatie met chunks en afgetopte naaldhoutstammen van dunningshout is berekend: Wat kost het hout?

Wat kost het hout in Euro/ton bij 43,5 % vochtigheid? Kostenopbouw hout: De alternatieve houtprijs bij verkoop en de productiestappen in bovenstaande afbeeldingen bij ekaar opgeteld.

Voor de haalbaarheidsberekeningen is uitgegaan van het historisch gasverbruik van 10.000 liter of een warmtevraag van 220 GJ. De kostprijs van het propaan is in 2011 gemiddeld € 0,76 per liter geweest exclusief BTW en € 0,92 per liter inclusief BTW. Offertes zijn opgevraagd voor de houtketel, toebehoren en installatie daarvan. Deze zijn rond de € 50.000,- inclusief BTW. Dit zijn belangrijke kostenbepalende factoren. Hiernaast zijn nog meerdere factoren meegenomen. Daarmee wordt gekomen tot onderstaande kostenopbouw voor warmte voor jaar 1 en voor de levensduur.

Uitgaande van de gegeven parameters is Quadenoord een casus met mogelijk perspectief, onder meer afhankelijk van de noodzakelijke investeringkosten. Voor de levensduur is het resultaat positief. De kosten van de warmteopwekking met de houtinstallatie bedragen 44,86 €/GJ in het eerste jaar. Voor de referentie installatie is dit 46,66 €/GJ. De levensduurkosten voor hout en referentie zijn respectievelijk 41,30 en 63,69 €/GJ.

Voor de levensduur over 15 jaar levert dat een mogelijke besparing van ca. 50.000 €.
Succesfactoren voor de houtinstallatie in de casus Quadenoord is de relatief dure brandstof die gebruikt wordt in de fossiele referentiesituatie, namelijk: vloeibaar propaan. De investeringskosten en kosten voor de logistieke keten door gebruik van eigen hout zou nauwkeuriger bekeken moeten worden.

Enkele gevoeligheidsanalyses zijn uitgevoerd. Gekeken is onder meer wat de invloed van de investeringskosten van de installatie is voor de kosten van warmteopwekking. En de invloed van de warmtevraag. Het resultaat is te zien in de tabellen hieronder:

Invloed van de installatiekosten op de kosten voor warmteopwekking. Links voor jaar-1, rechts voor levensduur. Rood is vloeibaar propaan. Groen is hout.
Gevoeligheid van de warmtekosten als functie van de geleverde warmte. Links voor jaar-1, rechts voor levensduur. Rood is vloeibaar propaan. Groen is hout.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share