Helderheid over CO2 emissie Nederlandse houtige biomassa

Persbericht 6 september, Doorwerth

De vraag naar houtige biobrandstoffen en –grondstoffen groeit, gedreven door de klimaatdoelen en de ontwikkeling naar de ‘biobased economy’. Maar, hoeveel emissie van broeikasgassen is er eigenlijk in de voortbrengingsketens van houtige biobrandstoffen en -grondstoffen zelf?  De werkgroep CO2 emissiefactoren binnenlandse biomassa van het Agroconvenant Natuur, Bos, Hout en Landschap start een project om dit inzichtelijk te maken. Daarbij worden Europese spelregels gevolgd over wat wel en niet meetelt.

De bedoeling van het project is om in de voortbrengingsketen van bijvoorbeeld shreds, chips, pellets, houtblokken standaardwaarden te bepalen, die gelden voor de Nederlandse praktijk. Die waarden komen transparant en toegankelijk beschikbaar op internet. Dat geldt ook voor de onderbouwing per ketenstap van de ingevoerde data, gemaakte keuzes etc. Geïnteresseerden kunnen daar vervolgens zelf mee rekenen. Het streven is opname in de lijst van www.CO2emissiefactoren.nl. Dit is de Nederlandse bron voor diverse analyse instrumenten om de CO2 voetafdruk te berekenen. De resultaten zijn eveneens in te voeren als zogenaamde ‘actuele waarden’ bij de methode Biograce.

In het project wordt een eenvoudige Excel module ontwikkeld van E-land Front-end. Hiermee kunnen ketenpartners voor één stap in hun bedrijfsproces, bijvoorbeeld transport, chippen of drogen zelf mogelijkheden voor lagere emissie van CO2eq  in de keten verkennen en presenteren. Bijvoorbeeld energiebesparing door kortere transportafstanden, een andere soort motoren of type machine of het gebruik groene stroom i.p.v. grijze. Ook hierin zullen de gegevens van de lijst van www.CO2emissiefactoren.nl worden gebruikt.

Ketenpartners -ondernemers die onder andere aangesloten zijn  bij AVIH en BVOR- worden daarbij betrokken zodat hun praktijkkennis actief wordt benut. Gekozen is voor een aanpak die transparant en inzichtelijk is voor de ketenpartners zelf en de afnemers. Het uiteindelijke doel is namelijk dat ketens en ondernemers met ‘best practises’ zich richting de afnemersmarkt kunnen onderscheiden en dat het een stimulans is om de bedrijfsprocessen hierop te optimaliseren.

Ondernemers die belangstelling hebben om hieraan bij te dragen kunnen contact opnemen met BVOR, AVIH of Zilverberg advies. De -voorlopige- resultaten worden gepresenteerd en bediscussieerd op een biomassabijeenkomst met de sector. Hiervoor is de middag van 23 november gereserveerd.

Meer informatie bij:

Kees Boon
AVIH-Algemene Vereniging Inlands Hout
c.boon@avih.nl
T +31 (0)30 6930040
M +31 (0)6 52041439
Arjen Brinkmann
BVOR– Branche Vereniging Organische Reststoffen
brinkmann@bvor.nl
T +31 (0)317-426755
M +31 (0)6-13617883

Irma Corten

Zilverberg advies
irma@zilverbergadvies.nl
M +31 (0)6 42587950
www.e-land.info.

E-land is een samenwerkingsverband tussen Zilverberg advies (landschap en biomassa) en KandT management (energie). E-land staat voor energie van het land.

Kijk voor hier de laatste ontwikkelingen:

1. voor E-land CO2, de gratis rekentool voor het berekenen van de CO2-emissie in de voorketen van houtige biobrandstoffen en -grondstoffen ,

2. voor de aangeleverde CO2-emissiefactoren van houtige biobrandstoffen en -grondstoffen op www.CO2-emissiefactoren.nl, voor bijvoorbeeld de CO2-prestatieladder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share