App maakt omrekenen biomassa naar energie makkelijker dan ooit

PERSBERICHT- 4 september 2017
Zilverberg advies, AVIH en BVOR

De biomassa- en houtketen denkt en rekent in verschillende eenheden bij houtige biomassa. Kubieke meters, tonnen, stapelmeters en dan ook nog van verschillende droogte, houtsoort en vorm: haardblokken, rondhout, chips, enzovoort. Dat maakt de communicatie over hoeveelheden en prijzen lastig. Koop je hout voor 60 euro per ton met een vochtigheid van 30 % (M30), dan is dat bijvoorbeeld heel wat meer energie voor je geld, dan bij een partij vers hout met een vochtigheid van 50% (M50) voor dezelfde prijs. Om het inzicht en de communicatie te vergemakkelijken liet een aantal partijen van het Agroconvenant Natuur, Bos, Hout en Landschap een app ontwikkelen.

E-land HOUT voor op de mobiel

De E-land HOUT app is gemaakt door Zilverberg advies en KandT management. De app is te gebruiken op de PC, tablet of smartphone en kan 10 keer gratis worden uitgeprobeerd. Daarna volgt de vraag om een bijdrage van € 5 om de app in de lucht en actueel te houden.

Het gebruik is eenvoudig. Je voert in:

 • eigenschappen van de houtige biomassa, zoals vochtigheid, type biomassa (pellets, chips), houtsoort.
 • hoeveelheid, in tonnen, tonnen droge stof, m3 of energiewaarde (GJ of kWh).
 • prijs.

De E-land app rekent vervolgens de hoeveelheid en de prijs automatisch om in andere eenheden en berekent daarnaast de hoeveelheid CO2 die in de biomassa is vastgelegd. Ook wordt een vergelijking met fossiele energie gemaakt (aardgas, huisbrandolie, vloeibaar propaan).

Voor wie?
E-land HOUT is voor gebruikers die op een snelle en makkelijke manier inzicht willen in de beschikbare of benodigde hoeveelheid en/of de waarde van hout. Dat kunnen  houtstokers, biomassaverwerkers,  en landschapsbeheerders zijn, maar ook handelaren of onderzoekers.

In een achtergronddocument  is de herkomst van de gebruikte kengetallen, richtwaarden en gemiddelde praktijkcijfers beschreven. Daarbij is zoveel mogelijk aangesloten op de Nederlandse praktijk en erkende bronnen.

E-land is een samenwerkingsverband tussen Zilverberg advies (landschap en biomassa) en KandT management (energie). E-land staat voor energie van het land.

2 antwoorden op “App maakt omrekenen biomassa naar energie makkelijker dan ooit”

 1. Wat handig dat er een app is die kan omrekenen naar biomassa. Fijn dat zowel de hoeveelheid als de prijs weergeven worden. Wordt er ook een vergelijking gemaakt met andere fossiele energie dan aardgas, huisbrandolie en vloeibaar propaan.

  1. Beste Jan,

   Dank voor je bericht. Het gaat alleen om de fossiele energie die je noemt. Je kunt eventueel zelf omrekenen vanuit de energiewaarde.

   Registreer en download de app, dan kun je het zelf uitproberen: https://e-land.info/houtdata/.

   Groet Irma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share