Veel bekijks bij bouw Biomeiler Voerendaal

Onder grote belangstelling is zaterdag 12 januari de eerste Limburgse Biomeiler gemaakt in Voerendaal bij Roosevelt Biomassa. Dit is een grote composthoop waarvan de warmte nuttig wordt afgetapt. In dit geval voor de verwarming van het huis en bedrijf.
Met mooi teamwerk van 14 vrijwilligers, Roosevelt Biomassa, stichting Biomeiler, IKL-Limburg, Natuurrijk Limburg en Zilverberg advies en de verrijker en shovel met hoogkiep is de biomeiler in 1 dag opgebouw
d.

Hier komt ie.
De Biomeiler Voerendaal na 1 dag
1 dag na de bouw

Tussentijds namen velen een kijkje bij de bouw en namen deel aan presentaties over Biomeilers en meer doen met reststromen uit het landschap, en gestructureerd inzamelen. De mooie mix van buurtbewoners, ecologen, bodemkundigen, akkerbouwers en andere boeren, installateurs, aannemers, energieadviseurs, bio-economie, denkende doeners en doende denkers zorgde voor een levendige uitwisseling over van alles en nog wat.
Het ging over mycorrhiza’s, waardevolle bacteriën, en interessant samenspel wat er leeft in de bodem. Allerlei manieren om een kleine en grote Biomeilers te bouwen. Het klimaatakkoord, biodiversiteit. Nieuwe projecten die je met samenwerken met het beheerprogramma kan doen. Manieren van heggensnoeien. Handige machines. En nog veel meer.

De Biomeiler in Voerendaal is het eerste project waarvoor is geoefend met gestructureerd inzamelen van reststromen uit het landschapsbeheer met beheerprogramma Beheer en Onderhoud op Maat (BOOM). En het bijeenbrengen van vraag en aanbod. Het is een initiatief van Natuurrijk Limburg en IKL-Limburg met Zilverberg advies. Immers biomassa zal in de toekomst steeds schaarser worden. We gaan naar de bio-economie en de kringlooplandbouw.
Gekozen is voor de bouw van de biomeiler als eerste project, met snoeisel van hoogstamfruit en heggen. Dit is namelijk het moeilijkste materiaal, en van veel kleine elementen en eigenaren ofwel het zogenaamd ‘hooghangend fruit’. Dit belandt immers nog vaak op de brandstapel in het open veld.

Het was een inspirerende dag

2 dagen later. Het circulatiewater met waardevolle bacteriën loopt nog lekker terug de biomeiler in en zal zorgen voor een goed composteerproces. Op de achtergrond een drukte van belang met toelevering van snoeisel en biomassa.

Klik hier voor de presentatie op 7 februari over het initiatief en de andere presentaties op de bijeenkomst over klimaatslim landschapsbeheer in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Mede mogelijk gemaakt door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share