Het opzetten van een Bokashi-hoop in Vijlen

Op 7 november is onder leiding van Bokashi expert Philippe van der Grinten een Bokashi-hoop opgezet met zo’n 70 m3 en 40 ton maaisel in Vijlen. Het maaisel kwam van 6 ha. 2e maaibeurt nat hooiland in het Geuldal bij de Volmolen bij Epen. Het is een week oud, vochtig (< 50% droge stof).

Bokashi is een oude Japanse techniek.  ‘Koud composteren’ wordt het ook genoemd. Het is een manier om plantenresten, bijvoorbeeld natuurgras of heggensnoeisel dat vrijkomt bij het landschapsbeheer, met een fermentatieproces geschikt te maken voor bodemverbetering. Het is een anaeroob proces, dat wil zeggen zonder zuurstof, en dus zonder verbranding. Daardoor blijft alle koolstof en stikstof in het materiaal behouden. Het benutten van reststromen uit het landschapsbeheer voor bodemverbetering past bij de kringlooplandbouw.

Tijdens het opzetten was er gelegenheid om te komen kijken. Bij het openen en uitrijden van de Bokashi-hoop half maart 2020, het interessantste onderdeel, ga wij uitnodigen. We gaan dan verder in op de vragen en ideeën van de bezoekers op 7 november.

Kijk hier voor een video-verslag van de bouw!

Veel gestelde vraag was: Kunnen wij zelf een Bokashi maken?: op kleinere schaal met de biomassa uit de eigen landschapselementen, of door samenwerken. Met welke plantenresten? Een boer zou ze wel voor andere boeren willen aanleggen. Hoe zit het met afstromen en uitspoeling en met de mineralenboekhouding. Hoeveel is verstandig om aan te brengen per hectare? Wat is een handige manier om heggensnoeisel te verkleinen? Hoe zit het met onkruiden? En, nog veel meer ..

We noteren de kosten en de baten. En laten een laboratorium analyse van de Bokashi doen.

Bodemverbetering met Bokashi is goed voor het klimaat en een gezonde en vruchtbare bodem: lokaal verwerken is minder transport, meer koolstof in de bodem, meer vochtvasthoudend vermogen van de bodem bij droogte en wateroverlast én minder uitspoeling van mineralen naar het oppervlaktewater. Ook is er met Bokashi minder kunstmest is nodig.

Het opzetten van de Bokashi-hoop maakt deel uit van de projecten Klimaatslim landschapsbeheer (Wageningen Universiteit), en Biomassa uit het landschap anders verwerken (POP3, provincie Limburg). 

Het doel hiervan is het gecoördineerd in kaart brengen vraag en aanbod van vrijkomende biomassa door landschapsonderhoud, en daaruit voortvloeiend – samenwerken voor – optimale verwaarding van de vrijkomende biomassa. Daarbij gebruik makend van het beheer- en onderhoudsprogramma voor het krijgen van inzicht in de vrijkomende biomassa en om het samenwerken makkelijker te maken.

De Bokashi-hoop is opgezet in samenwerking met IKL-Limburg, Natuurrijk Limburg, Natuurmonumenten, Provinos en Zilverberg advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn
Share